9 Mart 2017 Perşembe

Madem ki kadinim ....

Madem ki kadinim , madem ki bugün 8 Mart ve madem ki her milletten 100 erkegin icinde epi topu 4 kadinin oldugu , ama abuklugun sadece bu oranla kalmadigi , 13 senelik is hayatimin en absürd toplantisini  geride biarkmisim , bu geceyi yazmakla taclandirmak farz oldu .

Giristen de anlasilacagi üzere biz kadinlarin üzerine olacak bu ilk atki .  

Neresinden baslayacagimi bilemedigim icin gayet de bodoslama , gecen hafta danismanimla yaptigim konusmayla girecegim . Artik kusuruma bakmayiniz , uzun zamandir yazmadigimdan hantallasmisim , ole uzuuun uzun girisler yapamayacagim.

Danisman da ne ola la Burcu diyen soran sorgulayan güzel insanlara ; hastaliklar , kayiplar , hayal kirikliklari stres ve endislerle dolu bir yilin bana yiktiklarini baktim kendi  kendime atamiyorum üzerimden bir bilene danisayim diyerek, solugu bir danismanda aldim efen`m.

Ve sansimi seveyim  , bu aci vatanda , anadilimde derdimi anlatacagim , Istanbulumdan dunya tatlisi bir danisman buldum . Yalniz "Ah bu ben kendimi nerelerde bulsam , cekilsem sahillere hayaller mi kursam " tadinda baslayan görüsmelerimiz , zamanla öyle bir hal aldi ki , burnumuzda tüten Istanbul a öyküler mi yazmadik , vatani mi kurtarmadik ,  kibeleden baslayip pandaronun kutusuna kadinin tarihsel yenilgisini mi (*) konusmadik ,  yük atmaya gittigim kendisinden her defasinda  yeni görevler yüklenerek ama her yeni yükle hafifleyerek döner buldum kendimi.

Gecen haftanin sorusu da , yakindan takip edenlerin bildigi üzere , su siralar isten kelli yogun , stresli bir dönem geciriyor oldugumdan  hali ile   nasil bir ortamda calismak istiyorsun Ey Burcu idi . Söylenecek, dilenecek onlarca sey varken , birden  etrafimda daha cok kadinin oldugu bir iste calismak isterdim cikiverdi icimden . Ama  nasil cikmak , bogure bogure  J Meger ben ne kadina hasretmisim , kendime sastim. Halbuki , cocuklugumdan beri cogunlukla erkekler oldu cevremde , bebeklerle evcilik oyunlari oynadigim bir tane net anim yok , lakin mahallede oynadigimiz toprak oyununu   , topumuzu kesen cikik sebahat teyzeyi , simdinin ruhsuz  dandik soluk zevksiz beton binalarin üzerinize üzerinize üsütügü , eskinin agaclarindan cift  kale yapip  futbol oynadigimiz  zeytinligi , dandirik okul potasinda oynanilan basket maclarini gayet net gözümün önüne getirebiliyorum .   Neden bilmiyorum , onlarin (!) -neden onlarin oluyorsa-  oyunlarini oynadim , seyrettim , ilgi alanim ne cocuklugumda ne de ergenligimde kesisemedi bir türlü kiz arkadaslarimla . Bir Demokanim  vardi gerci ama  onun da benden farki yoktu be ya :D Aaaa dur ya , nasil atlarim , bir de her biri ayri bir renk  candan öte yatakhane arkadaslarim  vardi diyecegim ama , yatakhane koridorunda top tepistirdigimiz, pimapen koselerdeki muhabbetlerimiz , gulduklerimiz agladiklarimiz   pek oyle dayatilan  kizsal  anlar olarak gelemedi gozume . Bilemedim ….
Anyway anyhow belki iki yas kucuk erkek kardese sahip olmak , onunla buyumek , belki sansima cinsiyetcilikten hazetmeyen bir babaya ve her ne kadar yer yer "kiz kismi " ile baslayan girisleri ile  beni ayardan ayara götürmüslügü olsa da , bana inanan , beni cesaretlendiren ,  attigim her attigimin en büyük destekcisi  olan  bir anneye  sahip olmak , belki okudugum okul , belki sectigim meslek belki  idi belki  vidi  ne bileyim konfor alanim bir sekilde  erkekler oldu benim , onlari anlamak , onlarla anlasmak onlarla rekabet etmek hep daha kolay geldi .
Belki de sadece dayatilana zorlama(!)  bir isyan. Zorlama diyorum cunku simdi dönüp baktigimda gecmisime , aslinda simdi simdi eksikligini hissettigim bir cok sey belki zamaninda sirf isyanimdan uzak durdugum tecrübe edemedigim gayet de kizsal ve gayet de yasanilmasi gereken seyleri yasamadigimdan kaynaklaniyormus meger .  Bunu 38 yasimda kadinlarin egemen oldugu sektörde calisan biri olarak danismanimin  "Bana biraz yüceltiyorsun , ideallestiriyorsun kadini is hayatinda gibi geliyor  " dediginde farkettim ve bir haftadir da kafamdan gitmedi  bu cümle . Gercekten de kadinla is hayatinda hic  rekabet etmedim ben , özel hayatimda girmek zorunda kaldigim bazi toplar oldu , ama onlarin da pek basarili gectigini söyleyemem :D
Neyse cok uzatmadan ,  40 a  "Yasadiklarimdan paylasmak istedigim seyler var" basligi altinda "Argac" serisi ile gireyim, ben ortaya atayim atkimi siz cözgünüzle gelin demisim ya , bu da ilk argacim olsun size  .    Belki tecrübesizlikten , belki de gercekten ideallestirdigimden ben kadin yöneticilerin / liderlerin erkeklere nazaran daha kollektif calistiklarini  , karar asamalarinda daha egolarindan arinmis , kendisinden önce daha cok toplam kazanimi dikkate alan yöneticiler olduguna inaniyorum .
Belki aranizda ayni yoldan gecmis , ama farkli bir görüsü olan , ve/veya farkli düsünen  birileri vardir ,  cözgülerinizi dörtgözle bekliyorum efen`m. 
Sevgi ile kalin , esen kalin

Burcu 
(*)