3 Ekim 2013 Perşembe

ABUKLUKLAR SILSILESI 3 // INGILIZCEYI ISVICREDE ÖGRENMEK

INGILIZCEYI ISVICREDE ÖGRENMEK

Oooo bu bombastik abuklugu anlatmazsam olmaz.Ama nerden baslasam nasil anlatsam. Söyle bir giris yapayim en iyisi . Efendim bizim zamanimizda 5. sinifta girilirdi Anadolu Liseleri sinavina. Ve o zamanlarda da Anadolu Liseleri de gercekten Anadolu Lisesiydi, benim hatirladigim tas catlasa 10 tane vardi Istanbul`da. Üsenmesem googlelar net rakami söylerdim ama gercekten üseniyorum arkadaslar. Söyle söyleyeyim sene 89 da Kabatas daha Anadolu Lisesi degildi.Simdi ilk ücte yamulmuyorsam. Hatta gereksiz bir detay ,  bizim girdigimiz sene Galatasaray ve Istanbul Erkek Lisesi de tercih disiydi, ön kayitla aliyordu falan .Her ne caciksa artik  , asil anlatmak istedigim ,  on – onbir yasinda veletlerin de gidecekleri okulu , ögrenecekleri dili secme sansi pek olmadigindan özel bir durum olmadikca lise secimi  anne ve babalarin vizyonlari ile sinirliydi :D  Bizim ailede de babama nereden gelmisse “Ingilizce öyle ya da böyle ögrenilecek , ondan kelli aman Ingilizce egitim veren lise secmeyelim, iki dili olsun cocugun” gibi bir takinti gelmisti, bir de isin icine yatili okumak girince geriye oyle cok da fazla secim kalmiyordu acikcasi. Iste bu ahval ve seriatlar altinda girilen sinavda bizim de payimiza Cagaloglu Anadolu Lisesi düstü ve 7 sene Almanca gördük efendim. Süphesiz ki aramizda Ingilizceyi de becerebilenler vardi elbet ama benim sansima Ingilizcede hep en klas hocalar düstügunden  hali ile  sadece su cook ama cok  onemli iki soruya cevap verebildigim Ingilizcemle mezun oldum caaanim lisemden :)

Ø  What does your father usually do every night ?
Ø  Where were you yesterday?

Sonra da Yildiz kabusu basladi. Simdi nasil bilemiyorum ama kesin benim zamanimdaki kadar abuk degildir , hazirlik zorunlulugu yoktu yildizda o zamanlar. Hatta zorunlu dil derslerinden yirtman icin sene basinda  Dil Muafiyet sinavi gibi bir sinav yapiyorlardi. E 17 yasindaki zipirin atlamayacagi türden olta degil, hemen Almancadan muafiyet sinavina girildi gayet de güzel bir not alinarak dil deslerinden yirtildi. 

Simdi buraya kadar her sey normal. Abukluk sene 2001 de yüksek lisans icin gittigim Isvicre de ortaya cikti. 2 ay süren basvuru döneminde referanslar , müfredatlar , diplomalar, Lisede görülen Almanca derslerine kadar en ufak detayi sorgulayan ETH  nedense Ingilizce ile ilgili benden hicbir bilgi istememisti, esasen killanmamis degildim bu durumdan  ama  Almanca konusulan bir ülkede egitim dili de Almanca olan bir üniversitede Ingilizceyi sart kosmuyorlar harhal deyu cok da kurcalamamistim pek durumu. Lakin ki hic de öyle olmadigini ETH daki ilk günümde , ilk dersimde , sinifa giren hocanin Ingilizce , „aranizda Almanca anlamayan  var mi „ sorusuna arka siralardan kalkan biri Hintli  digeri ,uyrugunu kestiremedigim uzak dogulu iki arkadasin  eli ile anlamistim :D Hoca derse Ingilizce devam ederken kendimi ögrenci islerine zor atan ben , vayyyyyyyyyy efendim nasil olur da ders nasil Ingilizce islenir, hani egitim dili Almancaydi , was soll denn das heißen deyu deyu  köpürür, ögrenci isleri haril haril dosyalarimi karistiriken ,  birden  su ulvi sesle irkildim.
„ Siz Ingilizce biliyorsunuz! ......
 Sene 1996 gayet de iyi bir notla Ingilizce Muafiyet sinavini vermissiniz, üniversiteniz Ingilizce bildiginizi onayladigindan basvuru sürecinde de ilave bir belge talep edilmemistir“ ...
O an söylenebilecek cok sey vardi belki ama ben sadece LAAAAAAAAYYYYYYYYYYYYNNNN diyebildim. J

Karsimdaki prosedur canavari Isvicreliyi Yildizin hata yaptigina inandirmak Ingilizce bilmedigime inandirmaktan daha zor geldiginden fazla uzatmadim kabullendim :D Neyse ki takviye almam gerektigi konusundaki talebimi geri cevirmediler sagolsunlar  ve o vakit Isvicreli bir feminist toplulugun erkek egemen meslek gruplarinda egitimi secen kiz ögrencilere actigi burstan yararlandirarak   özel Ingilizce kursuna baslattilar.  

Velhassili kelam  , bu abukluktan cikarilicak bir ders yok arkadaslar. Sadece guzide egitim kurumlarimiz bazen böylesi güzel hatalar yapabiliyorlar onu anmak istedim. Ha illa bir ders cikaralim diyorsak  hayatta  neyle nerede karsilasacagimiz hic  belli olmuyor. Bi bakmisiin Ingilizceyi ,  Almanca , Italyanca Fransizca Rötoromanca olmak üzere dört resmi dili olan Isvicre`de ögrenmissin :D

Biterken.... Babama da haksizlik etmeyeyinm yahu, adam hakliymis aslinda,  diger iki kardesim de tuttu bu iki dil mevzusu, bir ben kiviramadim .... Bir de feministler candir!


Coming soon : YANLIS NUMARA DOGRU ADAM OLABILIR MI? 



********************************************************

YORUMLAR .... YORUMLARIMIZ ...... ( FB , 03. Ekim 2013)


********************************************************