29 Aralık 2013 Pazar

ABUKLUKLAR SILSILESI 30 // EN KANKA TEYZE


Ve 30. Hikaye en kanka teyzeden gelirrrrrrr :) Canim Teyzem iyi ki varsin iyi ki teyzemsin…
Tüm okuyanlara merhaba, bildiginiz gibi sevgili burcu 35. yasina, onda iz birakmis, gecmiste yasanmis abuk olaylari bizlere aktarark, paylasarak, 35 yazi dizisi hazirliyor. Valla  aslinda gonlumden gecen bu yazilari birgun bir yerde toplamasi, bayagi icten, konusur gibi yaziyor. Burcu mert kizdir, dogrucudur, hatirsinasdir, kivrak zekasi ve bulundugu ortama gore kendini  neredeyse isik  hizinda ayarlayabilir. Iyi ki yegenim olmus, iyi ki onunla uzun zaman gecirebildim, bana hep iyi geldi. Onu seviyoruz. Yani kisaca o tam bir oglaktir, güvenilirdir, hani varya ölümüne dosttur arkadaslar. Bu yasanmisliklar serisinde illa ki bir abukluk olmasi gerekli degil bence, bazi anlatilanlar düsündürücü ve hüzünlü. Yani belki bana oyle geliyor ama sanirim bu düsüncemde yalniz degilimdir.
Ben de sizlere bir abuk-garip-gercek  (varin artik okuyunca karar verin, secim sizin) bir yasanmislik anlatayim. 70ler…havali bir istanbul kadiniyim, bir mimarlik sirketinde müdür  sekreteriyim. Düsünün, ingilizce stenografi, telefaks,10 parmak daktilo (hem de Olivetti marka), muhasebeyi Facit hesap makinesiyle yapiyorum falan  …falan… uluslararasi ve ülke icinde acilan mimari  proje yarismalarinin ana merkezindeyim, cok mutluyum, isimi cok seviyorum. Koca koca mimarlardan cok seyler ögreniyorum. Behruz Cinici, Dogan Tekeli, Aydin Boysan, Bülent Cedetas, Metin Hepgüler ve daha nice ünlü isimlerle beraber calisiyoruz. O yillarda ITU den mezunlar Guzel Sanatlardan mezun olanlara burun kivirirlardi, aralarinda sanki bir üst-ast catismasi var gibiydi. Galiba simdi o bina Konservatuar oldu. Neyse, simdi diyeceksiniz ki  EEEEEE???? Yani butun bunlardan bize ne??? Ama iste hersey  anne olduktan itibaren degisti, malum önce bebek bakimi, ev kadinligi derken, is kadinligina ara verdim. Ulkenin ekonomik krizi-siyasal calkantilar, kocamin isini kaybetmesi, Evren darbesinin ayak sesleri duyulmaya baslaniyordu ki, kocam yurt disina calisma sansi aramaya cikti. Iste  birden duzen bozulmaya,  abukluklar ortaya cikmaya basladi. Veee tabii ki en korkuncu gittigimiz ulkenin dilini bilmemekti, yani arkadaslar bulundugunuz kat ne kadar yuksek olursa olsun konusup-anlatamyorsaniz, diliniz yoksa kocaman bir 000000siniz. O günleri kafayi yemeden, benligimize zarar vermeden nasil atlattik, hala tam cözemedim. Aradan gecen 35 yilda yasadiklarimin neredeyse yarisini unutmusum ama sekreterlikle gecen 10 yilimin  heyecani-güzelligi-kalitesi-özlemi hala dün gibi dupduru. Yüregimde ise hep sizi var,,,umarim beni anladiniz.
 Bedavadan-dogustan ogrendigimiz ana dilimiz gercekten cok kiymet, bir de onu iyice hakkiyla konusuyorsak katmerli nimet.. Neyse is arama faslimiz da cok komik, elimizde iki dilli sözlük, evde neler soracagiz yazip ezberleniyor, tamam iyi güzel ama karsinin yanitini nasil anlayacagiz, o zaman karsi dilin  sözlügünü ilgiliye veriyoruz, adam söyledigi kelimeleri bize gösteriyor, biz de türkce karsiligina bakip-anlasip is buluyoruz. Haahahahaha… kafaniz karisti degil mi?? Iste size tam abukluk örnegi.  Allahtan o zamanlar avrupada yolda bos gezenleri kolundan tutup ise aliyorlardi. Iste bu yolla ben dikis fabrikasinda, kocam mobilya fabrikasinda calismaya basladik. Seflerle sozlukler araciligiyla anlasiyoruz, hata yapmayalim utanmayalim diye bin gayret calisiyoruz. Allahtan cocugumuz ana okuluna baslamisti da 4 yasinda cocuk bize cevirmenlik yapmisti. Aslinda ne utanilacak bir durum degil mi?? Hele yukarida anlattigim gibi bir pozisyondan sonra, gercekten kimlik travmasi yasiyorsunuz. Neyse, olan olmus, gecmis gecmistir degil mi?
 Aradan yillar gecti, biz de egreti gelin durumundan yerlesik  adamlar grubuna katildik veee bir gun yegen Burcunun yolu da  buralara dustu. Ama o hazirlikli, alt yapi tamam, sorun yok derken, mühendislik  diplomasi icin gecirdigi yillar araya girince megerse  yabanci dil arka planda kalmis. Ama en azindan alt yapisi  oldugundan burada konusarak cabuk hatirlarsin diye cocuga destek cikiyoruz. Tarzanca-sokak dili ögrenmek marifet sanirdik taa ki Burcu nun calismasini görene kadar. Yeni bir dili en dogru sekilde ögrenmek, akademik kariyerini bu yabanci dille yapacak olmasi icin verdigi emegi görünce dil ögrenmek nedir cok iyi anladim. Bütün gün dil okulu, gece-gündüz, her yerde, her durumda elinde kelimeler-gramer yazilimlari..devamli calisti ama ne calisma. Normalde 6 aylik ders programini 3 ayda tamamladi, dil hocasi bile sasirmisti, hatta kadin Burcunun verdigi emek karsisinda duygulanmis gözleri dolmustu. Hep derler ya 1 dil 1 insan diye, gercekten cok dogruymus, bunu  yasayan biri olarak cok kesin söylüyorum.. Yani sonuc olarak illa yabanci dilimiz olmali, ne olur ne olmaz..Hayat birgün birilerimizi yabanci diyarlara  ucurabilir. Yolun acik olsun Burcucum, basarilarin devamli olsun, seni seviyoruz..Daha nice, saglikli 35 yaslarin olsun diliyoruz.



********************************************************

YORUMLAR .... YORUMLARIMIZ ...... ( FB , 08. Ocak 2013)

********************************************************